• Olet tässä:
 • Etusivu
 • Blogi
 • Pienyrityksen taloushallinnon järjestäminen

Pienyrityksen taloushallinnon järjestäminen

Olisiko aika keskittyä siihen mitä parhaiten osaa? Tilitoimistossa osaamme taloushallinnon, sinä oman liiketoimintasi.

Miten yrityksen kirjanpito olisi hyvä järjestää?

Vaihtoehtojahan on olemassa monta, mutta tässä pari ajatusmallia.

Henkilöyhtiössä, jossa ei ole työntekijöitä kirjanpito on yleensä helppo järjestää.

Yrittäjän kannattaa järjestää myyntitositteensa; laskunsa tai kassakuittinsa päiväjärjestykseen maksupäivän mukaan, kuten myös ostolaskunsa. Ne voi olla laitettu erikseen. Lisäksi tarvitaan pankkitiliote sekä siihen mahdollisesti liittyvät muut tositteet. Mikäli yrityksessä on käteiskassa siihen liittyvät tositteet mukaan myös. Käteiskassan määrä ilmoitetaan myös tilitoimistolle.

Toinen vaihtoehto on laittaa tositteet tiliotteen mukaiseen järjestykseen. Toisin sanoen tiliotteen sivujen alapuolelle laitat ne ostolaskut, myyntilaskut tai muut tositteet, jotka näkyvät tilitapahtumina sillä sivulla. Samalla tavalla voit laittaa koko kuukauden tositteet. Jos on käteismyyntiä ja käteiskassa siihen liittyvä kassaseuranta toimitetaan myös tilitoimistoon, kuten myös tieto siitä paljon käteistä rahaa on kassassa kuukauden vaihtuessa.

Ei kuulosta kamalan vaikealta, vai? Jos järjestelmällisyys ei ole suurin hyveesi, ota askel kerrallaan. Hanki vaikka kuukauden ostolaskuille ja myyntilaskuille omat eriväriset muovitaskut ja aina päivän tai viikon päätteeksi laitat niihin kuuluvat paperit paikoilleen taskuihin. Varaa tähän kalenteristasi aika. Laita kännykkäsi muistuttamaan sinua. Anna kirjanpitäjän laittaa materiaali järjestykseen, jos se tuntuu turhauttavalta hommalta. Sinua varten he juuri ovat.

Sovi asioista selkeästi kirjanpitäjäsi kanssa. Esimerkiksi seuraatko sinä itse pankkikortti- ja luottokorttitilityksien saapumista tilillesi ajallaan vai annatko kirjanpitäjän hoitaa sen. Toinen asia mistä kannattaa sopia, on avoimien myyntisaamisten tilanne. Seuraatko sinä itse tulevatko rahat ajallaan tilillesi ja jos eivät tule huolehditko maksuhuomautuksista itse. Pyydätkö kirjanpitäjän tai perintätoimiston hoitamaan sen homman puolestasi.

Kirjanpitäjä ei osaa lukea ajatuksia, joten tositteisiin voi tehdä merkintöjä, jos niihin liittyy jotain erikoista, mitä kirjanpitäjän kannattaisi tietää. Kirjoita niihin mieluummin enemmän kuin vähemmän, koska jo muutaman kuukauden päästä on vaikea muistaa menneitä asioita.

Mitä paremmin kirjanpitäjäsi tuntee liiketoimintasi, sitä paremmin hän voi olla sinun apunasi. Ja jysyä saa aina kun tuntuu siltä!

Pyydä kirjanpitäjääsi kertomaan sinulle muutamalla sanalla miten sinun yritykselläsi menee. Jos et ymmärrä mitä kirjanpitäjäsi sinulle kertoo, pyydä kertomaan eri sanoilla, suomeksi. Jos et vieläkään ymmärrä mitä hän puhuu, kannattaa miettiä onko tilitoimisto oikea sinulle.

Niin ja jokainen meistä on inhimillisiä, kirjanpitäjillekin sattuu virheitä! Kerro heti, jos jokin tuntuu olevan väärässä ”paikassa”. Jokainen kirjanpitäjä on ollut joskus uusi alalla ja opetellessa sattuu myös virheitä, kuten sattuu myös meille kokeneimmillekin.

Eihän tunnu kamalan vaikealta?

Ota yhteyttä

Vastaamme mahdollisimman pian! Voit myös soittaa meille – yhteystiedot löydät täältä.

Tutustu myös näihin palveluihin:

Tilitoimisto-palvelut

 • Budjetointi
 • Kannattavuuslaskenta
 • Kassavirtalaskenta ja -seuranta
 • Tase- ja tulosanalyysit
 • Projektinjohtopalvelut
 • Johdon / omistajan tuki
Lue lisää

Taloustreenit-koulutukset

 • Yrityskohtaiset treenit
 • Pienryhmätreenit
 • Yksilötreenit
 • Valmennukset yhteistyökumppaneiden kanssa
Lue lisää